Pretraži mrežu

Edo Murtić

Main edo murti%c4%87

Edo Murtić

Edo Murtić bio je slikar, grafički dizajner i scenograf. Rođen je u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara 1921. godine. U Zagrebu 1939. godine završava Obrtnu školu, nakon čega također u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Godinu 1941. provodi u Beogradu gdje na preporuku Ljube Babića pohađa slikarski tečaj kod Petra Dobrovića. Po povratku u Zagreb naredne godine nastavlja školovanje na Akademiji, do 1943. kada se priključuje partizanima. Godine 1944. sa Zlatkom Pricom u Topuskom otvara prvu partizansku litografsku tiskaru, u sklopu koje je objavljena poema "Jama" Ivana Gorana Kovačića, opremljena Murtićevim i Pricinim ilustracijama. 

Murtić je najpoznatiji po svom slikarskom opusu, a kao slikar prošao je nekoliko faza, pri čemu su temeljne odrednice njegova stvaralaštva snažan i bogat kolorit te predmetnost na granici apstrakcije, koji u jednom trenutku prelaze u potpunu apstrakciju, što se najjasnije očituje u fazi apstraktnog ekspresionizma i enformela. Jedan od ključnih impulsa u njegovu radu bio je boravak u Americi početkom 1950-ih godina, gdje se upoznao s američkim visokim modernizmom (J. Pollock, W. de Kooning) te kada nastaju prva djela u kojima predmetne odrednice stvarnoga svijeta poput nebodera i mostova, svodi na gotovo potpuno apstraktne znakove, čime do izražaje dolazi specifičan kolorit te odnosi među bojama, što je tema koja će vrhunac doseći u korpusu djela nastalih 80-ih godina.   

Iako najpoznatiji kao slikar, Murtić je vrijedna djela ostvario i u domeni grafičkog oblikovanja - posebice plakata i knjiga -  a moguće je povući neke paralele između njegova slikarskog razvoja i dizajnerske djelatnosti, pri čemu treba napomenuti kako je prilikom oblikovanja svoj izraz uvijek prilagođavao praktičnom zadatku pred kojim se nalazio. 

Osim na umjetničkom, Murtić je bio aktivan i na organizacijskom planu te je 1969. godine sudjelovao u otvaranju Galerije Forum. Edo Murtić izlagao je na brojnim manifestacijama diljem svijeta, na kojima je osvajao i brojne nagrade i priznanja. Jedno od zanimljivijih dobio je posthumno 2005. godine kada je Hrvatska pošta njegovu sliku Zadar (1951.) otisnula kao poštansku marku. Osim toga, 2000. godine od strane Grada Zagreba dodijeljena mu je nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, a 2003. godine u Muzeju suvremene umjetnosti organizirana je velika retrospektivna izložba Murtićevih radova. Edo Murtić preminuo je 2005. godine u Zagrebu. 

 


Mjesto rođenja/osnivanja:
Velika Pisanica

Godina rođenja/osnivanja:
1921.

Godina smrti/prestanka djelovanja:
2005.

Područje djelovanja:
slikarstvo, scenografija, grafički dizajn - plakati, književnost

Afilijacija:
Ljubo Babić

Radovi

Vizualne Komunikacije

Plakat "Tjedan kulture"

Edo Murtić 1946.
Vizualne Komunikacije

Plakat za VIII. izložbu ULUH-a

Edo Murtić 1953.
Vizualne Komunikacije

Brošura "Die sonnige Adria"

Edo Murtić 1954.
Vizualne Komunikacije

Plakat za III. Salon '59.

Edo Murtić 1959.
Vizualne Komunikacije

Plakat "Feria de Zagreb"

Edo Murtić 1960.