Pretraži mrežu

O nama

Mreža dizajnerskog sjećanja jedan je od ishoda dvogodišnje suradnje hrvatskih strukovnih udruženja na području primijenjene umjetnosti i dizajna (Hrvatskog dizajnerskog društva - HDD, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH), središnje muzejske institucije za područje dizajna (Muzeja za umjetnost i obrt - MUO), umjetničke organizacije (Bacači sjenki) i lokalne samouprave (Grad Zagreb) kroz projekt Centar oblikovanja svakodnevice koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Mreža dizajnerskog sjećanja jedna je od programskih cjelina projekta COS zasnovanog na sustavnijem dokumentiranju hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Dijelom je to i narativ hrvatskog identiteta, ali i mnogo šire od toga - riječ je o isprepletenosti dizajna i lokalne kulture, ekonomije i društveno-političkih okolnosti, lekcija o odnosu prema vlastitoj prošlosti i sadašnjosti te poštivanju dosadašnjih dostignuća, uspjeha i neuspjeha dizajnera i dizajnerica.

Mreža je zamišljena kao dinamični online arhiv posvećen dizajnerskom nasljeđu, baziran na prijašnjim i tekućim istraživanjima povijesti i suvremenosti hrvatskog dizajna, primijenjene umjetnosti i svakodnevnog života koje su prvenstveno provodile i provode partnerske organizacije i institucije: Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Bacači Sjenki. Sama ideja ove programske cjeline proizašla je iz potrebe umrežavanja resursa – znanja i informacija o hrvatskom dizajnu – kao i želje da što više takvih informacija, saznanja, priča, tekstova, razgovora, fotografija, video i audiomaterijala ne bude fragmentirano već objedinjeno na jednoj online lokaciji i dostupno za korištenje svima u svrhu istraživanja, proučavanja i spoznavanja dizajna naše prošlosti i suvremenosti.

Prilikom definiranja sadržaja Mreže, građani su pozvani da doprinesu novim informacijama, tekstovima, fotografijama, svjedočanstvima i komentarima, u širokom rasponu od stručnih saznanja do sasvim osobnih sjećanja povezanih s određenim predmetima industrijskog, grafičkog, modnog i drugih oblika dizajna, autorima, mjestima, događajima itd.

Suradnici iz partnerskih organizacija koji su radili na razvoju Mreže dizajnerskog sjećanja su: Marko Golub (HDD), Monika Džakić (HDD), Koraljka Vlajo (MUO), Matija Prica (MUO), Patricija Počanić (ULUPUH), Marija Perkec (ULUPUH) i Zvonimir Bešlić (Bacači Sjenki). Dužnost voditeljice projekta Centar oblikovanja svakodnevice obnašale su Mia Bogovac (do listopada 2019.) i Helena Tokić Jurković (od listopada 2019.).