Pretraži mrežu

Željko Zorica

Željko Zorica

Željko Zorica Šiš, bio je multimedijalni umjetnik, sudionik kultnog Kugla Glumišta, scenograf, kreator lutaka, dramskih tekstova, grafički dizajner te pisac.

Željko Zorica rođen je 1957. godine u Zagrebu, gdje je živio i radio. Na hrvatskoj kulturnoj sceni aktivan je od 1976. i djeluje na različitim umjetničkim poljima te se koristi različitim medijima – filmom, videom, arhivom, webom, glazbom, hranom, nastupima različitih grupa i pojedinaca, performansom, happeningom, dizajnom. Osnivač je kazališnih grupa Ulješura, Kačinsky Trupa i Uplašene žirafe.

Zorica je i autor stripova (serijal Mumije, Ed Killer Head, itd.) te osnivač grupe ZZOT (1982.) koja istražuje medij stripa i vizualnih umjetnosti. Napisao je knjige iz ciklusa "Fantastični bestijarij" i brojne slikovnice.

Željko Zorica dobitnik je više nagrada u raznim umjetničkim disciplinama (dizajn, strip, scenografija, društvene akcije).

Posljednjih godina najviše je surađivao s udrugom Domino, posebno kroz njihov festival Perforacije, a posljednji performans izveo je 1. srpnja 2013. godine, kada je u središtu Zagreba organizirao alternativni doček ulaska Hrvatske u Europsku uniju.


Mjesto rođenja/osnivanja:
Zagreb

Godina rođenja/osnivanja:
1957

Godina smrti/prestanka djelovanja:
2013

Područje djelovanja:
scenografija, kostimografija, grafički dizajn, video stvaralaštvo, kazališna režija i izvedba, performans

Radovi